Svenska rasklubben för
Perro sin Pelo del Peru
och Xoloitzcuintle
Allmänt.
PSPP är en ras av urhundstyp. Det vill säga de är mer besläktade med deras vilda förfäder genetiskt till skillnad från andra rastyper.
Dom är livliga och uppmärksamma. Vänliga och tillgivna mot dom närmaste och ofta reserverade mot främlingar. Därför behöver rasen mkt socialisering från tidig ålder.
PSPP är väldigt intelligenta och ofta ganska självständiga. Dom tar tillfället i flykten så försvinner det en skinkmacka när du vänder ryggen till får du skylla dig själv.
Från rasstandarden
Rasen skall vara vänlig och tillgiven gentemot sina närmaste, samtidigt livlig och uppmärksam. Den kan vara reserverad mot främlingar och är en god vakthund.
Karaktär
PSPP är uppmärksamma, vänliga, livliga och tillgivna. Rasen kan vara reserverad mot främlingar, dom är dock oftast mutbara. PSPP ansågs vara heliga hundar hos Inkaindianerna och hundarna själva anser sig fortfarande vara heliga, eller allra minst kungliga. PSPP har en naturlig elegans och grace i sitt uppförande och hållning. Dom är snabba och smidiga när dom vill, men vill dom inte då vill dom inte.
Vakt:
PSPP är som tidigare skrivet uppmärksamma vilket gör dom till goda vakthundar. Dom använder sin goda syn och sina stora öron och larmar om dom hör eller ser något som står ut från det vanliga.
Jakt:
PSPP verkar ha använts till att jaga småvilt under inkatiden, PSPP är precis som vinthundarna snabba och smidiga med utmärkt syn, och kan (lite beroende på storlek) springa ikapp tex en hare. Så viss jaktinstinkt finns, självklart beroende på individ men detta bör man ha i bakhuvudet.
Vall:
PSPP tros även ha använts till att valla lamor under inkatiden och det finns individer som visar viss vall instinkt men denna egenskap är mer ovanlig.
Reserverad:
PSPP har oftast väldigt mycket integritet, dom väljer sina vänner och ignorerar dom flesta andra. Det är skillnad på att vara reserverad och rädd/aggressiv. Rasen behöver mycket socialisering redan från valpstadiet, och fortsatt genom livet. PSPP är oftast enkla att ha med sig lite överallt då dom älskar att få följa med familjen och struntar i alla andra.
Livliga: PSPP är en livlig och aktiv ras, med förmåga att reagera och röra sig mycket vigt och snabbt, dom behöver få möjlighet att få springa av sig någon/några ggr i veckan, och dom mår absolut bäst när dom får springa med likasinnade. Dom är smidiga och har bra balanssinne och tar sig fram lite överallt, dom är nyfikna och smakar gärna på sådant dom hittar. Frukt och bär äter dom mer än gärna.
PSPP har vad som kallas ”on/off” knapp. Utomhus är det fullt ös! Och inne är det mera åt medvetslös som gäller. (Under förutsättning att dom får springa av sig)
Tillgivna:
PSPP är vänliga och tillgivna mot sina närmaste. Dom vill vara nära och följer gärna med på det mesta (Så länge det inte regnar eller är kallt) PSPP följer gärna med in på toaletten tex och håller dig sällskap. Dom vill oftast sova i sängen (under täcket) på natten.
PSPP är oftast väldig opportunistiska. Lämnas något framme så är risken stor att det blir stulet. Detta leder ibland till att hunden sätter i sig mindre lämpliga och ibland rent olämpliga saker. Överlag verkar rasen ha ”plåtmage” det är inte ovanligt att höra om eskapader som individer hittar på men väldigt ovanligt att höra om eftereffekter.
Personligheter:
Varje PSPP har sin egen personlighet, vissa är väldigt reserverade medan vissa är väldigt sociala. Det som är genomgående för alla individer är att dom är smarta.
det är inte ohört om individer som tex öppnar jackfickor (med eller utan stängd dragkedja) för att kunna förse sig med godiset som du glömde ge.
Ibland kan man tro att rasen har ett sjätte sinne för ibland bara vägrar h*n att acceptera en viss människa eller en viss sak/uppgift.
PSPP är lättlärda och om du kan motivera din PSPP så kan ni komma långt i olika sporter, men ha i bakhuvudet att h*n lika gärna kan få för sig att totalvägra när det kommer till tävling. Men har en PSPP bestämt sig för något så har h*n. Det är väldigt sällan det går att övertyga en PSPP om att ändra sig.