Perro sin pelo del perú

Personlighet & karaktär


Det är en livlig och uppmärksam hundras. Den ska vara vänlig och tillgiven gentemot sina närmaste, men reserverad mot främlingar. Rasen kräver därför mycket träning och socialisering, speciellt som valp.


Perro sin pelo del perú är en utpräglad sällskapshund. Rasen skall vara vänlig och tillgiven gentemot sina närmaste,
samtidigt livlig och uppmärksam. Den kan vara reserverad mot
främlingar och är en god vakthund.


Historia 


Perro sin pelo del perú (PSPP) var känd i Sydamerika redan före inkaindianerna. Det finns säkra bevis i form av bilder på keramik från de olika civilisationerna före Inka. De nakna hundarna ersatte i dessa bilder andra viktiga ”symboldjur”, exempelvis puman, ormen eller falken. Av dessa bevis kan man sluta sig till att denna nakna hund förekom under de arkeologiska tidsperioderna före Inka, det vill säga mellan 300 f.Kr. och 1400 e.Kr.


Vård och skötselRasen är oftast hårlös med endast enstaka hårstrån men den förekommer också i en variant med slät, kort och tät päls. Pälsen på den behårade varianten är lättskött. Den nakna varianten kan behöva smörjas om huden är torr och kanske täckas vid kall väderlek.


Storlek & utseende


Rasen ska vara medelkraftig och kvadratiskt byggd. Tre olika storlekar finns.


Pequeno: 25-40 cm

Médio: 41-50 cm

Grande: 51-65 cm


Pequeno: 4-8 kg

Médio: 8-12 kg

Grande: 12-30 kgFärgen kan variera från svart via samtliga nyanser av grått, mörkt kastanjebrunt mot ljusblont. Rosaaktiga fläckar på alla delar av kroppen kan förekomma.

Hälsa


Rasen har inga kända rasbundna sjukdomar eller hälsoproblem. Den anses vara en frisk och fysisk sund ras och kan uppnå en hög ålder. På grund av det genetiska anlaget för nakenhet saknar de ofta tänder i olika hög grad.