Xoloitzcuintle


Personlighet & karaktär

Xoloitzcuintle är en hund av urhundstyp med gamla anor och
utvecklad under lång tid.
Helhetsbilden skall vara en mycket tilltalande slank och elegant
hund, harmonisk i alla aspekter. Rasen ska ge intryck av snabbhet,
harmoni och styrka utan att vara grov. Den skall ha en stilren siluett
och välproportionerlig kropp.


Den är intelligent, livlig och alert.Historia 

Nakenhundar har funnits i tusentals år i Central- och Sydamerika. Hundarna har haft en betydande plats i flera av de centralamerikanska indiankulturerna. Bland annat har man funnit statyetter i lera från Colimakulturen daterat cirka år 3000 f.kr. Rasen är Mexicos nationalras. Ursprungsnamnet på rasen är xoloitzcuintle. Första exemplaret importerades till Sverige 1983 och registrerades under namnet mexikansk nakenhund. Fr.o.m. år 2016 är ursprungsnamnet återtaget.


Vård och skötsel


Pälsen på den pälsade varianten är lättskött. Den nakna varianten kan behöva smörjas med hudolja om huden är torr. På sommaren kan solskyddsmedel behövas och vid kall årstid behöver den täcke.storlek & utseende

Xoloitzcuintle förekommer i tre storlekar. Samma mankhöjd gäller för både hanar och tikar


Liten 25–35 cm,

Mellan 36–45 cm och

Standard 46–60 cm


Den ska vara smidig och balanserad i sitt rörelsemönster samtidigt som den ger ett kraftfullt intryck. Bröstkorgen skall vara rymlig med
väl välvda revben. Ben och svans skall vara långa. Inom rasen finns
två hårlagsvarianter, hårlös respektive behårad, vilka har identisk
konstruktion med undantag av päls och bett. Rasen är i stort sett hårlös, men det finns individer med heltäckande päls. Huden ska vara mjuk, slät och varm. Den ska helst vara enfärgad i varierande mörka nyanser. 

Hälsa


Rasen har i dag inga rasbundna sjukdomar, men det förkommer en del hudproblem av varierad grad. Vissa tänder saknas i olika grader, på grund av anlaget för hårlöshet.